Sanda Hasagić-Terzić: Kao odličan poznavalac kulturoloških i historijskih prilika, Mirnes Bajtarević je osoba koja zna prepoznati potencijale našeg grada

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Razum, vještina razboritog mišljenja, upornost i dosljednost u obavljanju posla samo su neke od karakteristika koje krase lik i djelo Mirnesa Bajtarevića. Dosadašnjim radom i angažmanom  Mirnes Bajtarević se pokazao kao veliki humanista i erudita. Kao takav, sigurna sam da će kroz svoj rad posebnu pažnju obratiti na kulturno-historijsko naslijeđe Kaknja, koje je nastajalo u širokom rasponu od predhistorijskih i antičkih do srednjovjekovnih, osmanskih, modernih i savremenih vremena.

Kulturno-historijska baština Kaknja je bogat i raznovrsan resus, nastao pod uticajem različitih vremena i naroda koji kroz svoje djelovanje predstavljaju najznačajniju potvrdu kultura različitosti, što je od neprocjenjive vrijednosti za razvoj interkulturalnog dijaloga i jačanje socijalne kohezije društva. Kao odličan poznavalac kulturoloških i historijskih prilika, Mirnes Bajtarević je osoba koja zna  prepoznati potencijale navedenog segmenta i vjerujem da će kroz svoj rad nastaviti  pozitivnu politiku prezentiranja našeg grada u kulturnom i historijskom smislu, te taj potencijal iskoristiti između ostalog  u svrhu unapređenja turizma, što samim tim dovodi i do unapređenja privrednog razvog Kaknja. Prezentirano i potencirano bogatstvo kulturno-historijske baštine moglo bi postati jedna od kompetetivnih vrijednosti našeg grada. Kao čovjek koji cijeni i poštuje baštinu prošlih vremena, Mirnes Bajtarević  teži ka određenom cilju-cilju unapređenja i očuvanja onoga što ovaj potencijal nudi.

Sanda Hasagić Terzić, magistar historije

Apslovent na doktorskom studiju Univerziteta Sarajevo- odsjek za antičku historiju

Doktorant na Univerzitetu Pariz Lodron u Salzburgu, Austrija- Habsburške studije

Osnivač i član udruženja BATHINVS (Udruženje za proučavanje i promoviranje drevnih i klasičnih civilizacija, te ilirskog naslijeđa)