Sanda Hasagić-Terzić: Kao odličan poznavalac kulturoloških i historijskih prilika, Mirnes Bajtarević je osoba koja zna prepoznati potencijale našeg grada

Razum, vještina razboritog mišljenja, upornost i dosljednost u obavljanju posla samo su neke od karakteristika koje krase lik i djelo Mirnesa Bajtarevića. Dosadašnjim radom i angažmanom  Mirnes Bajtarević se pokazao kao veliki humanista i erudita. Kao takav, sigurna sam da će kroz svoj rad posebnu pažnju obratiti na kulturno-historijsko naslijeđe Kaknja, koje je nastajalo u širokom rasponu od predhistorijskih i antičkih do srednjovjekovnih, osmanskih, modernih i savremenih vremena.

Kulturno-historijska baština Kaknja je bogat i raznovrsan resus, nastao pod uticajem različitih vremena i naroda koji kroz svoje djelovanje predstavljaju najznačajniju potvrdu kultura različitosti, što je od neprocjenjive vrijednosti za razvoj interkulturalnog dijaloga i jačanje socijalne kohezije društva. Kao odličan poznavalac kulturoloških i historijskih prilika, Mirnes Bajtarević je osoba koja zna  prepoznati potencijale navedenog segmenta i vjerujem da će kroz svoj rad nastaviti  pozitivnu politiku prezentiranja našeg grada u kulturnom i historijskom smislu, te taj potencijal iskoristiti između ostalog  u svrhu unapređenja turizma, što samim tim dovodi i do unapređenja privrednog razvog Kaknja. Prezentirano i potencirano bogatstvo kulturno-historijske baštine moglo bi postati jedna od kompetetivnih vrijednosti našeg grada. Kao čovjek koji cijeni i poštuje baštinu prošlih vremena, Mirnes Bajtarević  teži ka određenom cilju-cilju unapređenja i očuvanja onoga što ovaj potencijal nudi.

Sanda Hasagić Terzić, magistar historije

Apslovent na doktorskom studiju Univerziteta Sarajevo- odsjek za antičku historiju

Doktorant na Univerzitetu Pariz Lodron u Salzburgu, Austrija- Habsburške studije

Osnivač i član udruženja BATHINVS (Udruženje za proučavanje i promoviranje drevnih i klasičnih civilizacija, te ilirskog naslijeđa)