Foto: Patriotski govor načelnika Mirnesa Bajtarevića: Narode hvala vam

Načelnik Mirnes Bajtarević: Narode moj, hvala vam! U današnjici je posebno važno biti na ovakvim mjestima jer živimo u vremenu u kojem se nastoji ugasiti naš patriotski žar.

Neprijatelji naše zemlje hoće da se mi umorimo u borbi i zalaganju za državu BiH. Oni žele da i mi prihvatimo tezu o nužnom raspadu BiH.

Mi se ne smijemo umoriti. Mi moramo čuvati državu! Tužne su sudbine ljudi bez države.

Država je okvir za slobodu u svakom pogledu. Da su ostvarene ideje neprijatelja Bosne i Hercegovine, danas bismo mi živjeli u nekoj drugoj državnoj tvorevini, sa ograničenim ili nikakvim pravima. U takvim okolnostima neprijatelji bi korak po korak gušili svaki oblik našeg identiteta, kulturu, jezik, tradiciju, vjeru i naciju.

Zbog toga mi moramo našoj djeci i unucima prenijeti patriotsku svijest kao najljepše i najvažnije naslijeđe.

Ovo mjesto treba uvijek biti naša inspiracija i motivacija da izvršimo svoju obavezu prema onima koji su za slobodu dali ono najvrednije – svoje živote.

Zadatak naših boraca je bio odbraniti ovaj prostor i osloboditi Vozuću i oni su taj zadatak izvršili. Ali i mi imamo svoje zadatke. I mi imamo svoje Vozuće danas u miru.

Osloboditi našu Vozuću u današnjici znači osloboditi se svakog oblika zla, osloboditi se od međusobne zavisti i podijeljenosti.

Boriti se na Žednom vrhu u današnjici znači napojiti žednu dušu vjerom, moralom, vedrinom duha i optimizmom. Boriti se na Djedovom brdu u današnjici znači marljivo učiti u školi i vrijedno raditi u preduzeću, u bašti, na njivi, svugdje gdje se može na pošten način raditi.

Svaki oblik volonterskog rada, svaka radna akcija u selu i mjesnoj zajednici, svaka aktivnost na humanitarnom planu je naša borba na Čauševcu.

I dolazak na ovo mjesto je naša današnja pobjeda na Vozući.

Neka nam u našoj svakodnevnoj životnoj borbi uzor budu šehidi i svi borci vozućkog ratišta. Njihova borba je bila najteža. Oni su napravili herojski podvig.

Pobijedimo i mi danas, oslobodimo i mi naše današnje Vozuće. Gradimo naš Kakanj i čuvajmo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Da bismo u tome uspjeli moramo biti složni, uporni, mudri, pametni i strpljivi.

Ne zaboravljajmo nikada Vozuću i naše šehide.

Uz sjećanje na šehide, budimo uvijek svjesni činjenice da je Vozuća naša pobjeda.

Savezničke snage u Drugom svjetskom ratu su imale svoje velike pobjede u borbi sa nacistima, a jedna od najpoznatijih je Bitka za Normandiju i čuveni Dan „D“.

Antifašisti sa prostora Balkana su u Drugom svjetskom ratu probijali Sremski front.
Vozuća je bila i naš Dan „D“, i naš Sremski front, a to je bio i Vlašić, i Sanski Most, i obronci Ozrena.

Sjećajmo se slavne Armije R BIH i obilježavajmo njene velike pobjede.
Mi se ne smijemo u tome umoriti.

Mi nismo gubitnici i nismo ucviljeni i uplakani narod.

Mi smo pobjednički, ponosni, uspješni i napredni narod.

Neka vječno živi naš Kakanj, naši bratski Zavidovići i naša država Bosna i Hercegovina.