Posjeta Medžlisu Islamske zajednice Kakanj

Sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice u Kaknju magistrom Sulejman ef. Čelikovićem razgovarao sam u prostorijama medžlisa. Medžlis IZ Kakanj obuhvata 30 džemata u kojima se i tokom pandemije, ali sa izmijenjenim mogućnostima, obavljaju vjerske aktivnosti.

Želio sam čuti od ef. Čelikovića o planovima i projektima koje implementiraju. Iako je stanje pandemije poremetilo obavljanje i redovnih aktivnosti u džematima, ipak nisu zaustavljeni projekti na kojima se radi. Zbog epidemioloških mjera vjerski život u našim džamijama je organizovan pod posebnim uslovima, želeći izbjeći bilo kakvu mogućnost zaraze unutar vjerskih objekata.

Glavni imam Čeliković je sa žalom govorio o nemogućnosti organizovanja pripremljenih aktivnosti tokom mjeseca Ramazana, jer je medžlis IZ Kakanj poznat kao jedan od aktivnijih medžlisa, pogotovo po aktivnostima tokom mjeseca ramazana.

I pored svih novih sigurnosnih mjera, organizovano je klanjanje dnevnih namaza u kakanjskih džamijama, kao i džuma namaza. Svi džemati poštuju mjere nadležnih organa.

Posebno smo razgovarali o mektebskoj nastavi i načinu obavljanja iste. Svi Imami su dobili potrebne instrukcije, tako da će dio mektebske nastave provoditi direktno sa djecom u učionicama, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, ali i putem online platforme, kako djeca ne bi bila uskraćena za kvalitetno odvijanje nastavnog procesa.
Lokalna zajednica će i u narednom periodu nastaviti pomagati vjerske zajednice u implementaciji projekata koje one provode jer smatramo da ovakvi projekti i aktivnosti doprinose razvoju čovjekove ličnosti.