Održana Sjednica Savjeta načelnika iz SDA

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović smatra da je došlo krajnje vrijeme da se formira novi saziv Federalne vlade i kompletnog federalnog nivoa.

– Ko će biti dio te Vlade, to treba dogovarati. Ne znam zašto se Savez za bolju budućnost već sada odriče toga, mi smo imali i problema u saradnji, ali u principu, dobru saradnju i u prethodnom mandatu tako da za mene to pitanje ostaje otvoreno – kazao je Izetbegović te dodao da SBB ima pravo na svoje kalkulacije i odluke.

Naglasio je da će SDA uvijek pokušavati da nanovo učini stvari stabilnima, da se naprave stabilne koalicije te da je SBB dobrodošao.

Izetbegović smatra da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine funkcionira te bez njih ne bi imali ovaj rezultat u oblasti ekonomije.

– Oko 76 posto BDP-a se prikuplja u FBiH, a 22 posto u RS-u. To je skoro 2:1 po glavi stanovnika. Oko 80 posto goriva se troši u FBiH, što je direktno povezano s ekonomijom. Oko 90 posto turističkih posjeta je u FBiH. Ne možete imati te rezultate bez dobre vlade i dobrog premijera, bez obzira na trenutačne krize i afere – kazao je Izetbegović.

Kako je dodao, trenutna situacija rezultat je dobrog petogodišnjeg rada zajedno sa SBB-om i Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH.

Govoreći o narednim pregovorima o formiranju novog saziva Vlade FBiH, Izetbegović je kazao da je “zapelo već godinu i po” te da su se pomalo umorili i prestali da traže potpuno logičnu stvar od HDZ-a, koji je to i zaustavio.

– Pomalo smo zaboravili kako je sve to počelo, ali mislim da je krajnje vrijeme. Davno je neko kazao da do nove vlade nećemo doći prije lokalnih izbora i nisam vjerovao da ćemo dotle doći, ali izgleda, nažalost, da je to tako – istaknuo je Izetbegović, naglasivši da ne mogu natjerati HDZ na nešto na šta ih zakon i Ustav obavezuje.

Na pitanje je li moguća koalicija SBB-a, HDZ-a i Socijaldemokratske partije BiH, Izetbegović je kazao da je ta mogućnost samo teorijska te da SDP-u BiH to nikako ne bi trebalo.

– To je njihova stvar, ali im to ne bih preporučio. Što se tiče HDZ-a, još manje bih im preporučio da odstrane SDA iz vlasti, jer se, onda, može desiti da SDA može odstraniti HDZ iz vlasti. Takva borba im ne treba – poručio je.

Na pitanje o razgovorima o imenovanju novog ministra sigurnosti BiH nakon što je Fahrudin Radončić, lider SBB-a, podnio ostavku na to mjesto, Izetbegović je kazao da će Kadrovska komisija SDA zasjedati već ove sedmice te da imaju nekoliko prijedloga za novog ministra koji su kvalitetni i iskusnu ljudi.

Novinare je zanimalo da li u tom smislu očekuje blokadu Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihovog predsjednika Milorada Dodika, Izetbegović je naveo da očekuje blokadu SNSD-a u svemu, ali morat će doći do imenovanja ministra, kao i direktora nekih drugih agencija i institucija.

– Očekujemo da SNSD sjedne s nama da se dogovorimo oko tih važnih 30 pozicija,među njima su Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) i druge – naglasio je Izetbegović.

Stranka demokratske akcije i dalje čeka na to, kaže Izetbegović, jer nisu u mogućnosti natjerati predstavnike SNSD-a da to učine, a SNSD u isto vrijeme, mimo tog dogovora, pokušava staviti na sjednicu Vijeća ministara BiH ono za šta je zainteresirana samo SNSD-ova strana.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obratio se na današnjoj redovnoj sjednici Savjeta načelnika općina – kandidata SDA na kojoj su se razmatrale aktuelna politička situacija i mjere za prevazilaženje problema koji se tiču pandemijom koronavirusa i priprema za predstojeće lokalne izbore.

On je najavio da bi kandidati za načelnike općina trebali biti uglavnom sadašnji načelnici koji su se afirmirali u narodu te ne očekuje u tome da bude važnih promjena, osim u slučajevima gdje su neki od njih zahtijevali da se to promijeni.

Najavio je i da bi SDA već u narednih petnaestak dana trebala izaći s imenima načelnika, ali s nadom da će do lokalnih izbora ove godine i doći, jer prema porukama SNSD-a i HDZ-a, kaže Izetbegović, teško će doći do održavanja lokalnih izbora ove godine.

Na kraju se osvrnuo i na načelnika općine Novi Grad Sarajevo Semira Efendića (SDA) kazavši da je on sjajan načelnik, a razgovaralo se i o tome da on predvodi Vladu Kantona Sarajevo, ali je odlučeno za drugog kandidata.

– Kada je u pitanju operativna vlast, mislim da je on veoma dobar za bilo koju poziciju, jer ima nesporne rezultate, zbog čega ne vidim razlog da se kalkulira s bilo čime – zaključio je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izvor: slobodna-bosna.ba