Neposredno obraćanje Nermina Mandre na nezavisnoj televiziji IC Kakanj

Poštovani birači,
pred nama su opći izbori. Za izbore se kaže da su praznik demokratije i biranje onih koji će predstavljati suverenu volju naroda, ali u Bosni i Hercegovini opći izbori imaju i dimenziju više. Vi koji ste proživjeli bremenita vremena agresije i izdizanja države iz pepela vrlo dobro znate pred kakva iskušenja i izazove je nailazio i danas nailazi naš narod. Vi dobro znate koja je to „dimenzija više“ kada govorimo o općim izborima u BiH. To je borba za opstanak i jačanje države Bosne i Hercegovine.
Poštovani birači,
vi ste generacija nesalomljivih patriota. U hiljadu godina bosanske posebnosti i samosvojnosti pred vama su bila možda i najveća iskušenja, premda su i protekle generacije preživjele teška vremena i nedaće.
Bosanskohercegovački patrioti predvođeni SDA u protekle 3 decenije su adekvatno odgovorili na sve izazove:
– stvoreni su preduslovi za održavanje referenduma o nezavisnosti BiH;
– formirana je Patriotska liga koja je bila nukleus iz koje je nastala Armije R BiH;
– odbranjena je država i spriječeno ostvarenje velikodržavnih politika rastakanja državnog tkiva BiH;
– Bošnjacima je vraćeno njihovo nacionalno ime;
– Probuđena je desetljećima zatirana bošnjačka nacionalna svijest;
– oživljena je svijest o bosanskoj srednjovjekovnoj državi, prkosnim bogumilima, slavnim banovima i kraljevima, srednjovjekovnim bosanskim utvrđenim gradovima, bosanskoj kruni i drugim elementima srednjovjekovne bosanske državnosti;
– U nastavne planove i programe inkorporirana je historiografija bazirana na historijskim činjenicama, umjesto one koja je bila bazirana na ideološkim percepcijama i falsifikatima u ideološke svrhe;
– Oživljena je svijest o našem bosanskom jeziku, a u nastavne planove i programe su uvrštena djela naših pjesnika i pisaca koja su godinama bila potiskivana i marginalizirana.
Naša opredjeljenja za budućnost su jasna: suverena, nezavisna i multietnička BiH, nepovredivost njenog teritorijalnog integriteta, jačanje njenih institucija, evropski put BiH i članstvo u NATO savezu.
Naša opredjeljenja su i adekvatna ekonomska politika usmjerena nanastavak stalnog jačanja naše ratom uništene ekonomije kao i adekvatni odgovori na posljedice globalne ekonomske krize koja pogađa i našu ekonomiju koja se godinama izdizala i još se izdiže iz pepela.
Poštovani birači,
vi imate razloga za ponos, zadovoljstvo i mir u duši.
Ovovremene generacije su dale puno za državu. Neko je dao život, neko dio svog tijela, mnogi su izgubili zdravlje u ratu, svi su patili zbog ratne oskudice i neimaštine. To je bila velika žrtva i sve smo podnijeli u borbi za državu i slobodu.
Zar danas da se odreknemo svega i da državu prepustimo onima koji za nju nisu bili spremni žrtvovati ništa ni u najtežim vremenima, a nisu spremni ni danas?!
Zar da njima prepustimo da se igraju s onim što je teškom mukom stečeno i vraćeno kao što su država BiH, nacionalno ime Bošnjak, naš bosanski jezik, naša kultura, tradicija, naš cjelokuopan sistem vrijednosti.
Zato, učvrstimo naše redove i sačuvajmo svijetle tekovine za koje smo se borili!
Vrlo je važno da glasom za SDA na svim nivoima sačuvamo harmoniju i saglasje. Naš kakanjski primjer najbolje govori kako je važno da imamo predstavnike iz SDA na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti. To je garancija prosperiteta, usaglašenosti i sinhronizovanog djelovanja. Sve drugo je nered, haos, tenzija, a sve to ne doprinosi boljitku.
Poštovani birači,
glasom za SDA omogućimo da ne utihne snažan patriotski glas u državnom parlamentu.
Glasom za SDA osigurajmo da se na višim nivoima vlasti nastavi borba za ravnopravniji tretman svake lokalne zajednice i svakog građanina Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i drugih kantona. Model nedavne političke borbe koji je iznjedrio pošteniji i ravnopravniji Zakon o pripadnosti javnih prihoda F BIH je pokazao kako se to radi.
Glasom za SDA omogućimo da se nastave brojnji pozitivni procesi i rekordni rezultati koje je pokrenula i ostvarila Vlada Zeničko-dobojskog kantona s Mirnesom Bašićem na čelu.
Poštovani birači,
nastavimo sigurno, odlučno i zajedno, onako kako samo i znaju ovovremene prkosne i gorde generacije bosanskih patriota.