Neposredno obraćanje Nermina Mandre na nezavisnoj televiziji IC Kakanj

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Poštovani birači,
pred nama su opći izbori. Za izbore se kaže da su praznik demokratije i biranje onih koji će predstavljati suverenu volju naroda, ali u Bosni i Hercegovini opći izbori imaju i dimenziju više. Vi koji ste proživjeli bremenita vremena agresije i izdizanja države iz pepela vrlo dobro znate pred kakva iskušenja i izazove je nailazio i danas nailazi naš narod. Vi dobro znate koja je to „dimenzija više“ kada govorimo o općim izborima u BiH. To je borba za opstanak i jačanje države Bosne i Hercegovine.
Poštovani birači,
vi ste generacija nesalomljivih patriota. U hiljadu godina bosanske posebnosti i samosvojnosti pred vama su bila možda i najveća iskušenja, premda su i protekle generacije preživjele teška vremena i nedaće.
Bosanskohercegovački patrioti predvođeni SDA u protekle 3 decenije su adekvatno odgovorili na sve izazove:
– stvoreni su preduslovi za održavanje referenduma o nezavisnosti BiH;
– formirana je Patriotska liga koja je bila nukleus iz koje je nastala Armije R BiH;
– odbranjena je država i spriječeno ostvarenje velikodržavnih politika rastakanja državnog tkiva BiH;
– Bošnjacima je vraćeno njihovo nacionalno ime;
– Probuđena je desetljećima zatirana bošnjačka nacionalna svijest;
– oživljena je svijest o bosanskoj srednjovjekovnoj državi, prkosnim bogumilima, slavnim banovima i kraljevima, srednjovjekovnim bosanskim utvrđenim gradovima, bosanskoj kruni i drugim elementima srednjovjekovne bosanske državnosti;
– U nastavne planove i programe inkorporirana je historiografija bazirana na historijskim činjenicama, umjesto one koja je bila bazirana na ideološkim percepcijama i falsifikatima u ideološke svrhe;
– Oživljena je svijest o našem bosanskom jeziku, a u nastavne planove i programe su uvrštena djela naših pjesnika i pisaca koja su godinama bila potiskivana i marginalizirana.
Naša opredjeljenja za budućnost su jasna: suverena, nezavisna i multietnička BiH, nepovredivost njenog teritorijalnog integriteta, jačanje njenih institucija, evropski put BiH i članstvo u NATO savezu.
Naša opredjeljenja su i adekvatna ekonomska politika usmjerena nanastavak stalnog jačanja naše ratom uništene ekonomije kao i adekvatni odgovori na posljedice globalne ekonomske krize koja pogađa i našu ekonomiju koja se godinama izdizala i još se izdiže iz pepela.
Poštovani birači,
vi imate razloga za ponos, zadovoljstvo i mir u duši.
Ovovremene generacije su dale puno za državu. Neko je dao život, neko dio svog tijela, mnogi su izgubili zdravlje u ratu, svi su patili zbog ratne oskudice i neimaštine. To je bila velika žrtva i sve smo podnijeli u borbi za državu i slobodu.
Zar danas da se odreknemo svega i da državu prepustimo onima koji za nju nisu bili spremni žrtvovati ništa ni u najtežim vremenima, a nisu spremni ni danas?!
Zar da njima prepustimo da se igraju s onim što je teškom mukom stečeno i vraćeno kao što su država BiH, nacionalno ime Bošnjak, naš bosanski jezik, naša kultura, tradicija, naš cjelokuopan sistem vrijednosti.
Zato, učvrstimo naše redove i sačuvajmo svijetle tekovine za koje smo se borili!
Vrlo je važno da glasom za SDA na svim nivoima sačuvamo harmoniju i saglasje. Naš kakanjski primjer najbolje govori kako je važno da imamo predstavnike iz SDA na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti. To je garancija prosperiteta, usaglašenosti i sinhronizovanog djelovanja. Sve drugo je nered, haos, tenzija, a sve to ne doprinosi boljitku.
Poštovani birači,
glasom za SDA omogućimo da ne utihne snažan patriotski glas u državnom parlamentu.
Glasom za SDA osigurajmo da se na višim nivoima vlasti nastavi borba za ravnopravniji tretman svake lokalne zajednice i svakog građanina Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i drugih kantona. Model nedavne političke borbe koji je iznjedrio pošteniji i ravnopravniji Zakon o pripadnosti javnih prihoda F BIH je pokazao kako se to radi.
Glasom za SDA omogućimo da se nastave brojnji pozitivni procesi i rekordni rezultati koje je pokrenula i ostvarila Vlada Zeničko-dobojskog kantona s Mirnesom Bašićem na čelu.
Poštovani birači,
nastavimo sigurno, odlučno i zajedno, onako kako samo i znaju ovovremene prkosne i gorde generacije bosanskih patriota.