Našim sugrađanima moramo obezbijediti adekvatan javni prijevoz

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Život naših sugrađana na selu puno je više, nego samo obezbjeđenje poticaja za poljoprivredu. Organizovanje života na selu predstavlja i obezbjeđenje adekvatne putne komunikacije, vodovodne i kanalizacione mreže, prikladne mreže javne rasvjete. Život na selu je i izgrađena ostala infrastruktura poput poligona za sport, dječijeg igrališta, prostorija za sve društvene aktivnosti, kao i obezbjeđenje adekvatnog javnog prijevoza za sve naše komšije koji nisu u stanju posjedovanja vlastitog vozila.

Nekada je javni prijevoz u Kaknju bio profitabilna djelatnost i sva sela i prigradska naselja su imala obezbijeđen javni prijevoz. Danas to nije slučaj i predstavlja veliki problem u funkcionisanju života naših sugrađana na selu.

U vremenu kada skoro svaka kuća ima vlastito vozilo, kada manje ljudi koristi javni prijevoz, ovo je postalo ekonomski neisplativa djelatnost ali u istom trenutku predstavlja problem za opstanak života na selu.

Lokalna zajednica mora uložiti dodatne napore da svim mještanima naših sela obezbijedi adekvatne prevozne linije i siguran javni prevoz.

Borit ćemo se da u narednom periodu kroz budžet općine Kakanj osiguramo sufinansiranje javnog prevoza na području općine Kakanj, a posebno ekonomski neisplativih linija. Kroz zakonsku regulativu iznalazit ćemo rješenje da obezbijedimo autobuske linije u naša sela i na taj način osnažimo život na selu dostojan čovjeka u 21 stoljeću.

Mirnes Bajtarević
Kandidat za načelnika Općine Kakanj