Našim sugrađanima moramo obezbijediti adekvatan javni prijevoz

Život naših sugrađana na selu puno je više, nego samo obezbjeđenje poticaja za poljoprivredu. Organizovanje života na selu predstavlja i obezbjeđenje adekvatne putne komunikacije, vodovodne i kanalizacione mreže, prikladne mreže javne rasvjete. Život na selu je i izgrađena ostala infrastruktura poput poligona za sport, dječijeg igrališta, prostorija za sve društvene aktivnosti, kao i obezbjeđenje adekvatnog javnog prijevoza za sve naše komšije koji nisu u stanju posjedovanja vlastitog vozila.

Nekada je javni prijevoz u Kaknju bio profitabilna djelatnost i sva sela i prigradska naselja su imala obezbijeđen javni prijevoz. Danas to nije slučaj i predstavlja veliki problem u funkcionisanju života naših sugrađana na selu.

U vremenu kada skoro svaka kuća ima vlastito vozilo, kada manje ljudi koristi javni prijevoz, ovo je postalo ekonomski neisplativa djelatnost ali u istom trenutku predstavlja problem za opstanak života na selu.

Lokalna zajednica mora uložiti dodatne napore da svim mještanima naših sela obezbijedi adekvatne prevozne linije i siguran javni prevoz.

Borit ćemo se da u narednom periodu kroz budžet općine Kakanj osiguramo sufinansiranje javnog prevoza na području općine Kakanj, a posebno ekonomski neisplativih linija. Kroz zakonsku regulativu iznalazit ćemo rješenje da obezbijedimo autobuske linije u naša sela i na taj način osnažimo život na selu dostojan čovjeka u 21 stoljeću.

Mirnes Bajtarević
Kandidat za načelnika Općine Kakanj