Mirnes Bajtarević: U budućem periodu na 10. septembar Kakanj ukrasiti zastavama i dostojanstveno u Vozući i Kaknju obilježavati Dan velike pobjede

Povodom 10. septembra – Dana oslobođenja Vozuće, svim kakanjskim i drugim borcima koji su se borili na vozućkom ratištu, i svim borcima Armije R BiH, upućujem čestitku povodom velike pobjede.
Ovaj datum i kod mene budi posebne emocije. Sjećam se dana kada smo oca ispraćali na vozučko ratište, razmišljajući da li je to naš posljednji susret. Sjećam se suza majke dok je gledala u siluetu svoga muža koji odlazi, ne osvrćući se, ne želeći još više buditi emocije. Rat je, mora se.
Smatram da se 10. septembar u budućem periodu mora obilježavati masovnije i sadržajnije. Na to nas obavezuje i 107 uklesanih imena kakanjskih boraca na spomen-obilježju u Luci šehida u Kamenici koji su svoje živote ugradili u našu domovinu i naš Kakanj.
U današnjici obilježavanje ovog datuma organizira uglavnom Mjesna zajednica Vozuća.
Zato za budući period vidim nužnu potrebu da se u obilježavanje ovog datuma uključi i Općina Kakanj različitim sadržajima koji bi se upriličili i u Vozući i u Kaknju. Ta manifestacija bi se zvala Dan velike pobjede.
U budućem periodu, na 10. septembar, ulice Kaknja bi trebale biti okićene zastavama i tog dana bi trebalo biti puno sadržaja koji govore o tom značajnom datumu.
Uz ovaj datum, istim intenzitetom bi se obilježavao i 28. april – Dan sjećanja na kakanjske šehide vozućkog ratišta.
U mojim razmišljanjima i vizijama je i potreba da se jednog dana, nakon deminiranja terena, izvrši rekonstrukcija dijela vozućkih ratnih linija na kojima su se borili kakanjski borci i da se ta vrsta spomenika i memorijalnog prostora održava i posjećuje.
Ne smijemo nikada zaboraviti žrtvu boraca Armije R BiH za našu slobodu i opstanak naše države BiH.
Mirnes Bajtarević