nermin mandra

Mandra odgovorio Tegeltiji: Možda i nisam dobro potkovan kao on, ali…

Sve može stati, ali prepucavanja na političko-pravosudnoj sceni u Bosni i Hercegovini ne manjka. Posljednje u nizu je između Nermina Mandre, zastupnika u Parlamentu BiH, i Milana Tegeltije, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. 

Zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nermin Mandra kazao je da je u Briselu vrlo jasno prepoznato štetno djelovanje trenutnog rukovodstva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), a potom mu je odgovorio Milan Tegeltija, prvi čovjek VSTV-a.

– Ako sam dobro razumio, gospodin Nermin Mandra je zastupnik SDA, a ne Evropske komisije, pa da on tumači i zastupa njihova pisma, šta su u EK prepoznali i šta je problem – naveo je jučer, između ostalog, u reakciji predsjednik VSTV-a.

Tegeltija je Mandri poručio da prije nego što počne komentirati prvo u “cijelosti pročita izjave”.

– Predstavnici Evropske Komisije su danas razjasnili u čemu je problem, a to što su rekli je na tragu izjave koju sam danas dao, ali valjda gospodin Mandra zna bolje od njih šta su oni htjeli da kažu, a i to šta sam ja rekao, valjda gospodin Mandra zna bolje od mene, jer ja, naravno, nisam rekao da prekidam odnose sa EK, naprotiv. Savjetujem mu, prije nego se upusti u davanje javnih izjava i komentara, da makar u cijelosti pročita izjave koje su tog dana date po istom pitanju, kada se na njih već referiše, naročito kad komentariše oblasti o kojoj teško da ima čak i površna znanja – naveo je Tegeltija.

Podsjećamo, Evropska unija je izrazila žaljenje što “postoji otpor unutar pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine za provođenje reformi”, stoji u odgovoru Ane Pisionero Hernandez, glasnogovornice Evropske komisije.

Ona je navela da je EU osigurao 30 miliona eura u proteklih 15 godina za jačanje nezavisnosti pravosuđa, posebno direktnim dodjeljivanjem sredstava VSTV-u BiH.

Nakon Tegeltijine reakcije, Mandra je ponovo uzvratio:

– Možda i nisam dobro potkovan kao on, ali sam dovoljno pametan da prepoznam svu bahatost u “najčelnijem” čovjeku VSTV-a.

Možda i nisam dobro potkovan kao on, ali sam dovoljno pametan da prepoznam svu bahatost u “najčelnijem” čovjeku…

Gepostet von Nermin Mandra am Montag, 8. Juni 2020