Kakanj za Srebrenicu – 11.07.2020

11.07.1995. – 11.07.2020.

Kakanj za Srebrenicu!

Da se ne zaboravi, nikad i nikome ne ponovi.

“Nije lahko početi priču o Srebrenici, o gradu koji živi od sjećanja na broj 8372 i to nije samo običan broj, to je simbol nevinih ljudi čija je krv natopila zemlju Srebrenice. Srebrenica živi od sjećanja, i to je jedina iskra novog života vođena misijom „DA SE NE ZABORAVI“.

Zar bi mogli i smjeli zaboraviti 8372 bijela cvijeta u Potočarima?”

Danas se obiježava 25. godišnjica genocida koji je počinjen nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice, grada najvećeg stradanja s kraja prošlog stoljeća, grada u kojem je na surov i krvav način nastala ta paradigma zla i ubijanja.

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici nije strašan samo ljudima u Bosni i Hercegovini. Ta tamna mrlja zla prekrila je i Evropu i svijet. U našem sjećanju je duboka brazda, koja ne može zarasti. Ona će nas podsjećati na to do koje mjere zlo može narasti u ljudima.

Zbog toga, u trajnoj smo obavezi da istrajemo na traženju krivične i moralne odgovornosti onih koji su genocid počinili, planirali ili ga nijemo posmatrali i bili nemarni prema zlu koje se činilo u njihovo ime.”

Šetnjom se iz Kaknja svake godine šalje jasna poruka: da stradanje naroda Srebrenice kao i svih žrtava stradalih tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata nikada neće biti zaboravljeno.

Ove godine zbog koronavirusa šetnju smo organizovali u okviru Izvršnih odbora OO SDA, Žena i mladih SDA Kakanj.

Stalno moramo govoriti o Srebrenici, priređivati umjetničke perfomanse, mirovne šetnje, pisati knjige, snimati filmove. Svijet još uvijek nije spreman da, zarad sebe sama, uči na ovim strašnim primjerima zla.