Čestitka predsjednika SDA KAKANJ, Nermina Mandre: Sigurno, hrabro, odlučno, čvrstim koracima!

Dragi gosti, dragi prijatelji, članovi i simpatizeri SDA, dobro došli da zajedno obilježimo značajan jubilej – 32 godine SDA u Kaknju.

Duge su i teške bile ove 32 godine ako se posmatra silina, dinamika i učestalost iskušenja sa kojim su se suočile ovovremene generacije bosanskih patriota okupljenih oko ideje SDA. Opet, ako se posmatra ukupna slika iskušenja koja je naš narod savladavao od srednjovjekovlja do danas, to je bila jedna epizoda, teška, mukotrpna i krvava. Premda je kroz stoljeća pred našim narodom bilo teških muka i iskušenja, ipak usuđujem se kazati da je ova epizoda naše slavne historije bila možda i najteža. U tom smislu imamo razloga za ponos jer smo se dokazali kao nesalomljiva generacija bosanskih patriota.

Devedesetih godina prošlog vijeka na naša nejaka pleća sručile su se sve nedaće urušene ideologije socijalističkog društvenog i ekonomskog uređenja. Prije toga decenijama je gušena naša nacionalna svijest i naš kulturno-historijski identitet. Istovremeno oživljavaju i povampireni velikodržavni projekti rastakanja državnog tkiva Bosne i Hercegovine. Uslijedile su brutalne agresije, strašni zločini i progon našeg naroda, rušenje naših gradova, sela, kuća, infrastrukture, džamija, genocid, glad i neimaština… Toliko iskušenja je previše za tri čovjekova života, a mi smo to iskusili u samo 32 godine.

SDA se pojavila u najtežim i za naš narod sudbonosnim vremenima. Neprijateljima je tada odgovaralo da naš narod bude politički obezglavljen, bez čvrste političke predvodnice i bez vlastite, jasne i snažne političke misli. Jasno je da bi takav narod bio osuđen na propast, a država na nestanak.

Ali pred nadobudnog neprijatelja tada je stala SDA, stao je Alija Izetbegović, stali su patrioti Bosne i Hercegovine. Ne zaboravimo da su tada neke druge političke stranke zamrzle svoj rad. Iste te političke stranke i razni derivati političkih stranaka i danas zamrznu svoj rad u ključnim trenucima za opstanak naroda i države. Jednostavno ne dođu ne pregovore, kritikuju onoga koji traga za rješenjima, atakuju iz debele hladovine i to najmanje na one koji ne žele dobro BiH, a najviše na SDA videći u tome šansu da se dokopaju političkih poena i vlasti.

I danas, kao i prije 32 godine, sve je isto. BiH je meta napada raznim metodama i na raznim poljima, jedino se ne puca. Na sceni je strašan politički pritisak i propagandni rad, usmjeren najviše na SDA kao najsnažniju kariku i predvodnicu patriotskog fronta. Oni hoće da prihvatimo tezu da BiH može ići naprijed samo ako se udovolji suludim željama i ambicijama političkih nasljednika onih koji su željeli podijeliti BiH. S druge strane i stranke koje se deklarišu kao patriotske napadaju SDA u želji da se domognu vlasti.

Najviše razočarava činjenica da političke stranke koje se deklarišu kao patriotske ne vide nasrtaje na BiH. One samo vide SDA, opsjednute su sa SDA, one se samo bore protiv SDA i Bakira Izetbegovića i tu svoju političku oštricu tupe uglavnom na prostoru na kojom su Bošnjaci većina, a ne na cijelom teritoriju BiH.

Neka političkog pluralizma, neka i kritičkog promišljanja i sučeljavanja stavova, SDA se i za to borila, ali ih pozivamo na više jedinstva i zajedništva u pitanjima koja su od opće važnosti za opstanak i jačanje države.

U protekle 32 godine odgovorili smo adekvatno na sve izazove. Odbranjena je država BiH kojoj je prijetio nestanak. U tom smislu mi Kakanjci se ponosimo činjenicom da je naš grad bio snažan oslonac Armiji R BiH i kroz brigade koje je iznjedrio, i kroz doprinos kakanjske privrede u ratu, i kroz činjenicu da je ovdje bio smješten Glavni štab Armije.

U tim teškim ratnim vremenima odbranjena je ideja multietničnosti i suživota. Bošnjačkom narodu je vraćeno njegovo nacionalno ime i svjesnost o njegovom nacionalnom i kulturnom identitetu. Oživjela je i svijest o slavnom bosanskom srednjovjekovlju. Mi Kakanjci tu činjenicu posebno naglašavamo jer živimo pred zidinama srednjovjekovih bosanskih gradova na Bobovcu i Kraljevoj Sutjesci.

U protekle 32 godine oživjeli smo i svijest o našem bosanskom jeziku, našoj kulturi, običajima, naslijeđu, narodnim skupovima, dovištima…

Oživjela je i svijest o ljutoj borbi naših predaka za slobodu u vrijeme srednjovjekovne Bosne, u vrijeme Pokreta za autonomiju Husein-kapetana Gradaščevića – Zmaja od Bosne iz prve polovine 19. vijeka, u vrijeme Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. i Odbrambeno-oslobodilačkog ratu 1992-1995.godina. Oživjela je i svijest o činjenici da je naš narod među prvima digao glas protiv fašizma o čemu svjedoče dugi niz godina prešućivane muslimanske rezolucije iz 1941.godine.

Pred nama su nova iskušenja.

Znat ćemo sigurno sačuvati BiH i od novih nasrtaja. Sigurno ćemo se izboriti za punu slobodu i prava svih naroda BiH na svakom pedlju njenog teritorija. Sigurno ćemo se izboriti da se sačuvaju svijetle tekovine za koje se borila Armija Republike BiH. Nastavit ćemo sigurno i hrabro predvoditi sve one koji vole ovu zemlju.

Sigurno ćemo svi zajedno ostvariti san svih onih koji su vijekovima živjeli i umirali za ovu zemlju. Njihov san je bio da BiH zauvijek bude samo svoja, posebna, slobodna, čvrsta i jaka.

Dosanjajmo njihov san, sigurno, hrabro, odlučno, čvrstim koracima…

Svim članovima i simpatizerima SDA, a posebno osnivačima SDA u Kaknju, čestitam 32 godine od formiranja SDA Kakanj.