Govor načelnika Nermina Mandre na otvaranju Bijele džamije u Kaknju (6.maj 2017.godine)

Danas svjedočimo još jednom lijepom događaju kojim iz Kaknja šaljemo poruku optimizma, snage, htijenja i odlučnosti da vrijedno radeći zajedno gradimo naše društvo i našu državu Bosnu i Hercegovinu.

Na bosanskoj zemlji,

u blizini mjesta gdje su pronađeni najznačajniji simboli srednjovjekovne bosanske državnosti,

u kakanjskom zavičaju kojeg krase džamija sultana Mehmeda II El-Fatiha, Franjevački samostan, katolička i pravoslavna crkva,

izgrađena je Bijela džamija.

Na prostoru između industrijskih dimnjaka,

iznad zemljine utrobe u kojoj se kopa crno blago,

u podnožju velikog kamenoloma iz kojeg se proizvodi kakanjski cement,

podignuta je još jedna munara pod nebeskim svodom da svjedoči o ovdašnjem čovjeku koji nošen snagom svojih duhovnih uvjerenja nikada nije pokleknuo pred izazovima poput velikih rudarskih katastrofa, ratnih stradanja, klizišta i poplava.

Izgradnja Bijele džamije svjedoči o čvrstoj volji kakanjskog naroda da ispolji svoja duhovna uvjerenja i na način da kupuje i koristi usluge domaćih privrednika iz Kaknja, a svjedoči i o istančanom senzibilitetu kakanjskih privrednika koji dio svoje dobiti vraćaju narodu gradeći džamiju u kojoj će se duhovno odgajati nove generacije graditelja Kaknja i države Bosne i Hercegovine.

To je taj savršeni krug koji oslikava slogu, međusobno poštovanje, solidarnost i zajedništvo koje krasi Kakanj.

Izgradnja ove džamije je veliki uspjeh i kakanjskog naroda, i kakanjske privrede koja je u dosluhu sa potrebama naroda.

Izgradnja ove džamije je i veliki uspjeh Medžlisa Islamske zajednice Kakanj koji u našoj lokalnoj zajednici organizira sadržajno bogat i intenzivan vjerski život koji rezultira potrebom za proširenjem postojećih i gradnjom novih vjerskih objekata.

Kao rezultat sloge i zajedništva između naroda koji podržava domaću kakanjsku privredu, zajednice koja kreira vizije i implementira projekte i privrednika koji plaćaju obaveze prema državi, a uz to i stalno osluškuju potrebe kakanjskog naroda, u našem gradu je opremljen i Hemodijalizni centar, izgrađen je i Dom kulture, i nova zgrada Općine, i nova zgrada Policijske stanice, obnovljene su zgrade Općinskog suda i Centra za socijalni rad, izgrađena je kuglana, izgrađen je muzej, gradska galerija, biciklistička staza, izgrađeni su sportski poligoni i dječija igrališta, a postignuti su i veliki rezultati na planu sporta i kulture.

Kakanjska privreda je odavno nadvisila i najveće domete društvene odgovornosti. Kakanjska privreda je naš snažan oslonac i u borbi sa elementarnim nepogodama, u zbrinjavanju ljudi ugroženih poplavama i klizištima, u aktivnostima na humanitarnom planu, te na planu podrške sportskim organizacijama, kulturnim ustanovama, nevladinim organizacijama, školama i vjerskim zajednicama.

Ovakvim zajedništvom svi zajedno činimo snagu koja odlučno gradi naš Kakanj i našu državu BiH i koja čvrsto stoji na braniku svih odrednica našeg vjerskog, nacionalnog i državnog identiteta. Nama je posve jasno da neće i ne treba neko drugi doći i rješavati naše dileme i probleme. Zasukali smo rukave, definisali vizije i krenuli u ostvarenje zacrtanih planova.

U gradu koji se ponosi svojim zajedništvom, tolerancijom i lijepim međuljudskim odnosima, mi danas ponosno živimo i dočekujemo sve dobronamjerne ljude sa svih strana svijeta, stameni i odlučni da nastavimo graditi multireligijsko i multinacionalno bosanskohercegovačko društvo i cjelovitu i suverenu državu Bosnu i Hercegovinu. Takvim odnosom prema društvu i zajednici jasno svjedočimo činjenicu da baštinimo civilizacijske humane postulate i dostignuća i da čvrsto koračamo ka institucionalnom povezivanju sa zajednicom evropskih naroda i država.

U ovom dijelu Kaknja u protekle dvije godine rekonstruisali smo vrelovod i glavnu saobraćajnicu, izgradili novi parking i podzemne kontejnere, uz pomoć kakanjske privrede izgradili smo i dječije igralište, nakon čega je izgrađena i Bijela džamija koja je kao kruna upotpunila funkcionalnu, urbanu i estetsku sliku ovog područja.

Izraze zahvalnosti za izgradnju džamije upućujem  Turskoj agenciji za vjerska pitanje „Dijanet“, a posebnu zahvalnost izražavam kakanjskim privrednicima i neimarima Mevludinu Delibašiću, Sejadu Zaimoviću i Isi Zaimoviću.

Sa željom da sa ovog događaja svi zajedno ponesemo novu duhovnu snagu i motivaciju za dalji rad, zahvaljujem vam za prisustvo ovom događaju, a našim gostima koji su došli iz drugih gradova želim da iz Kaknja ponesu najljepše dojmove i utiske.

Izvor: kakanj.com.ba