(FOTO) U Novom Pazaru održana Koordinacija SDA stranaka sa područja bivše Jugoslavije

Danas je u Novom Pazaru održana sjednica Koordinacionog tijela za međusobnu saradnju političkih stranaka SDA BiH, Hrvatske, Sandžaka, Makedonije i Kosova.

Članice ovog odbora  potpisale su Izjavu o zajedničkim ciljevima u kojoj se, između ostalog, navodi da će se potpisnici zalagati za punu implementaciju prava Bošnjaka.  Rukovođeni namjerom da se za pripadnike bošnjačkog naroda osigura najviši nivo pravne zaštite, ostvarivanje svih prava i standarda garantovanih međunarodnim dokumentima, potpisnici će u okviru svojih mogućnosti zauzimati stavove, pokretati inicijative i preduzimati mjere u vezi sa svim pitanjima koja su neposredno povezana sa položajem, identitetom i pravima Bošnjaka, a posebno u državama u kojima Bošnjaci čine brojčanu manjinu.

Podržani su  institucionalni napori Islamske zajednice na očuvanju naše vjerske/islamske i evropske samosvijesti, koju baštinimo i dalje razvijamo u našem specifičnom kulturnom, društvenom i političkom kontekstu, u skladu sa priloženom Zajedničkom izjavom o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma koju je potpisalo 37 bošnjačkih lidera u Sarajevu 4. decembra 2015. godine.

Nakon sjednice Koordinacije, predsjednik Izetbegović je istakao da Stranka demokratske akcije  prevashodno brine za poziciju i ravnopravnost bošnjačkog naroda u državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

„Smatramo da još uvijek ima potrebe za koordinacijom i zajedničkim radom kada je u pitanju pozicija Bošnjaka. Bošnjaci su  za četvrt vijeka prešli put vrijedan jednog vijeka.Odbranili su pravo na postojanje na ovim prostorima, ravnopravnost, vratili nacionalno ime, jezike, odbranili pravo na samosvojnost, posebnost, vratili državnost u BiH nakon 450 godina, napravili vojsku. Uprkos tim uspjesima, potrebno je još mnogo toga uraditi te da su pitanja, zbog kojih je SDA i osnovana, još uvijek aktuelna, a prije svega se to odnosi na borbu za ravnopravnost bošnjačkog naroda,“ istakao je predsjednik Izetbegović.

Povodom dešavanja u Republici Turskoj Koordinacija SDA BiH,Sandžaka, Hrvatske,Makedonije i Kosova usvojila je

IZJAVU

Izražava se bezrezervna podrška narodu  i demokratski izabranoj Vladi Republike Turske na čelu sa predsjednikom Recepom Tayipom Erdoganom u stabilizaciji prilika i očuvanju demokratskog ustavnog poretka.

Volja turskog naroda u presudnim trenucima za sudbinu te zemlje nadvladala je golu silu na koju su se pučisti oslanjali. Ni bombardovanje parlamenta u zasjedanju, ni udari na civilne objekte u kojima je boravio Predsjednik Republike, ni pucnji na nenaoružane civile nisu mogli nadjačati narod koji je srcem i golim rukama zaustavio tenkove.

Podmukli plan sijača smutnje i haosa je osujećen, a turski narod je odbranio svoju slobodu,demokratiju i pravo na izbor. Uz  demokratski izabranu vlast  je i demokratska opozicija, uz narod su i snage sigurnosti i patriotski dio struktura oružanih snaga. Izražava se uvjerenje  da će iz ovog iskušenja prijateljska Republika Turska izaći osnažena, te da će istrajati na putu vladavine zakona i ekonomskog napretka kojim je vodi stranka AKP.

Danas je u okviru posjete Novom Pazaru održana sjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kao i Svečana skupština SDA Sandžaka povodom 26.godina djelovanja ove stranke. Također, predsjednik SDA sastao se danas i sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem.

Delegaciju SDA činili su predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, potpredsjednici Denis Zvizdić i Asim Sarajlić, te član Predsjedništva SDA Aljoša Čampara.

Izvor: www.sda.ba