Danas održana sjednica Glavnog odbora SDA BiH u Jajcu

Glavni odbor ističe temeljne programske ciljeve SDA: jačanje i ekonomski razvoj cjelovite, demokratske, pravne države BiH, države ravnoprvnih nroda i građana i njeno euroatlanstko integrisanje; očuvanje mira i stabilnosti te jačanje povjerenj u držvi regionu; prijateljska saradnja sa susjednim državama na principima uvažavnja i ravnoprvnosti.

Glavni odbor SDA je  najoštrije osudio odluku Narodne skupštine RS o zakazivanju referenduma 25.septembra kao  najgrublje  kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma .

Glavni odbor upozorava da bi eventualno provođenje referenduma  zakazanog za 25.septembar bio   uvod za referendume o ukidanju ingerencija pravosudnih i drugih institucija BiH i  za  referendum o otcjepljenju RS od BiH.  To bi bio   početak rušenja Mirovnog sporazuma i početak rušenja mira u BiH,  a   vjerovatno i u regionu.

Glavni odbor poziva Narodnu skupštinu RS da stavi van snage odluku o provođenju referenduma.Ukoliko Narodna skupština RS ne stavi van snage odluku o provođenju referenduma nužna je odlučna reakcija međunarodne zajednice kao upozorenje  da neće proći nikakvo antidejtonsko djelovanje i da evropski,  NATO  i reformski  put  BiH  nema alternativu.Prije svega OHR je dužan da, u skladu sa svojim obavezama, donese odluku o zabrani održavanja referenduma.

Glavni odbor zahtijeva od institucija BiH da ispune svoju ustavnu obavezu i zaštite suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Ovo se prije svega odnosi na Ustavni sud BiH i bh.pravosudne institucije.

Glavni odbor smatra odgovornim pristupom i izrazom dobre volje  odluku vlasti Republike Srbije  da ne   podrže antidejtonske i protivustavne referendumske aktivnosti entiteta RS. Međutim, podsjećamo da je Republiika Srbija sljednik   Savezne Republike Jugoslavije  koja je u svoje ime  i, kao ovlaštena, u ime RS-a  potpisala Opšti okvirni  sporazum za mir u Bosni i Hercegovini. Time je Republika Srbija   preuzela „ obavezu da implementira Sporazum striktno i posljedično“. To podrazumijeva nemiješanje u unutarnja pitanja suverene i ravnopravne države Bosne i Hercegovine, ali i obavezu Republike Srbije da,ne samo verbalno, već prije svega efektivno odvraća RS od  nasrtaja  na poredak  i institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom.  To je  zajednički interes BiH i Srbije i neophodan okvir za izgradnju povjerenja,  napredak, investicije i razvoj obje države.

Glavni odbor podržava aktivnosti predsjednika Stranke Bakira Izetbegovića  i rukovodstva Stranke u cilju sprečavanja antidejtonskih i protivustavnih nasrtaja iz RS-a.

Glavni odbor pozdravlja reformski , integracijski i ekonomski napredak ostvaren radom Vijeća ministara i Vlade F BiH predvođenih premijerima iz SDA .  Nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te usaglašavanja mehanizma koordinacije  opravdano očekujemo  dostavljanje  upitnika iz Brisela    i  približavanje  Bosne i Hercegovine kandidatskom statusu.

Glavni odbor pozdravlja  usvajanje Pregleda odbrane u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Odluku  Suda BiH o knjiženju  vojne  imovine u Han Pijesku na Bosnu i Hercegovinu. Nakon ovih odluka  očekujemo ubrzavanje  aktiviranja  Akcionog plana za članstvo  BiH u NATO-u.

Glavni odbor smatra da navedeni integracijski napredak znači novi  poticaj  bh institucijama  za dalji rad na EU i NATO integrisanju Bosne i Hercegovine što je  sigurna  perspektiva  za njenu  stabilnost i ekonomski razvoj.

Glavni odbor pozdravlja odgovoran odnos i dobru saradnju  unutar koalicije SDA-SBB  koja je stabilizirala vlade na svim nivoima  u BiH  u periodu kada je ta stabilnost izuzetno značajna.

Glavni odbor podržava izmjene Zakona o igrama na sreću i insistira da se parlamentarna procedura donošenja ovog zakona  efikasno i što prije okonča.

Izvor: www.sda.ba