Upriličen inicijalni sastanak pred formiranje savjeta žena

Četvrtak, 17. januar 2019. godine: Vršilac dužnosti načelnika Općine Kakanj Aldin Šljivo upriličio je sastanak s grupom uspješnih žena iz Kaknja koje djeluju u oblasti privrede, obrazovanja, zdravstva, nevladinog sektora, sporta…

Radi se o prvom, inicijalnom sastanku pred planirano formiranje savjeta žena. Osim ove grupe, u budućem periodu u savjetovanja će biti uključivane i sve druge zainteresirane žene s područja Kaknja.

Na sastanku koji je bio inicijalnog karaktera pred buduće tematske sastanke, izneseni su brojni stavovi, razmišljanja, inicijative i sugestije u smislu unapređenja položaja i općeg statusa žena u kakanjskoj lokalnoj zajednici.

Izneseni stavovi i razmišljanja odnosili su se na potrebu besplatnih preventnih pregleda za žene (i za muškarce) u smislu blagovremenog otkrivanja zloćudnih bolesti.

Riječi je bilo i o zagađenosti zraka i njegovom utjecaju na zdravlje ljudi.

Ukazano je i na potrebu omogućavanja utjecaja žena na kreiranje lokalnih politika i na njihovo učešće u procesu donošenja odluka od općeg interesa za sve građane Kaknja.

Riječi je bilo i o potrebi nastavka i jačanja aktivnosti na ekonomskom osnaživanju žena u saradnji s udruženjima građana i privredom.

Ukazano je i na probleme koji se odnose na žene iz populacije Roma u smislu zdravstvene zaštite, obrazovanja i drugih segmenata života.

Riječi je bilo i o potrebi izgradnje gradskog bazena kako bi kakanjska djeca imala priliku učiti plivati, što je posebno važno za zdravlje.

Ukazano je i na potrebu funkcionisanja škole za trudnice, te na brojne druge teme.