U Kaknju ozvaničen početak izgradnje osme po redu zgrade socijalnog stanovanja: 20 stanova za socijalno ugrožene porodice – raseljena lica i izbjeglice

U srijedu 3. aprila 2019. godine u Kaknju je ozvaničen početak izgradnje osme po redu zgrade socijalnog stanovanja. Radi se o zgradi u koju će biti smještene socijalno ugrožene porodice – raseljena lica i izbjeglice.

Početak izgradnje su ozvaničili federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr.sci. Edin Ramić zajedno s načelnikom Općine Kakanj Aldinom Šljivom.

Zgrada koja će imati 5 spratova s ukupno 20 stanova gradit će se iza TC “Robot” u Kaknju na prostoru nekadašnje industrijske pruge. Izgradnju ove zgrade će finansirati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementator projekta je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Vrijednost projekta iznosi oko 900.000 KM. Rok za izgradnju je 10 mjeseci.

“Snaga jedne općine, jednog društva, jedne države se mjeri intenzitetom brige za ljude koji trebaju pomoć. U tom smislu Općina Kakanj na veoma ozbiljan način pristupa konceptu razvoja socijalnog stanovanja. Takav naš ozbiljan pristup prepoznaju viši nivoi vlasti, tako da u Kaknju imamo priliku ozvaničiti početak izgradnje osme po redu zgrade socijalnog stanovanja. Šest zgrada socijalnog stanovanja je već izgrađeno za socijalno ugrožene porodice Roma, izgradnja sedme zgrada je počela nedavno, a evo sada počinje i izgradnja osme zgrade koja će označiti širenje koncepta socijalnog stanovanja i na druge socijalno ugrožene porodice – izbjeglice i raseljena lica. Hvala institucijama s viših nivoa vlasti koje realiziraju ove projekte u partnerstvu s Općinom Kakanj”, rekao je načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo.