(FOTO) Tradicionalna godišnja ekskurzija Asocijacije žena i Asocijacije Fatma SDA Kakanj

Članice Asocijacije žena i Asocijacije Fatma SDA Kakanj, u subotu 19.08.2017.god., bile su na tradicionalnoj godišnjoj ekskurziji.  Ove godine destinacija je bila Kakanj-Konjic-Mostar.

Veselo druženje stotinu članica počelo je već od  07:00h kada su dva autobusa krenula iz Kaknja a nastavilo se i na prvom odredištu ovog putovanja u prelijepom Konjicu.

Uz jutarnju kahvu, doručak i šetnju  članice Asocijacija uživale su u nenadmašnoj ljepoti ovog gradića koji je tranzitna tačka za većinu onih koji sa sjevera pohode južne krajeve i obratno.

Vrijeme provedeno u Konjicu uvjerilo nas je da je za putnike namjernike ovo istinska zelena oaza a obnovljena Stara ćuprija sa šest lukova, prelijepi pogled na ovaj prvi vjesnik hercegovačkog krša  i huk Neretve, trajno su nas vezali za ovaj gradić i ostavili u nama čežnju za ponovnim susretom.

Drugi dio ekskurzije  članice Asocijacija provele su u Mostaru koji nas je kao i uvijek svojim primamljivim šarmom  zarobio  da na jednom mjestu po nekoliko sati uživamo u pogledu, upijamo zvukove hladne Neretve, da „ukrademo“  pogled na skokove hrabrih skakača sa Starog mosta koje naručuju i plaćaju strani turisti , da uživamo u hladnoj limunadi, turskoj kahvi i sofri.

Iako je u Mostaru  ove subote živa u termometru pokazivala  37  stepeni, brojni turisti, prepune ljetne bašte, ljubazni domaćini, zelena Neretva uspjeli su izazvati  u nama, kao i uvijek, osjećaj  širine i svjetlosti  jer uz sve svoje historijske epitete Mostar uvijek miriše na odmor.

Iako je na prvu, možda, izgledalo da je ovo uobičajeni i već viđeni izbor destinacije, opet nas je iznova zapahnuo miris Hercegovine, krša, sunca i svjetlosti i opet smo vidjele i doživjele nove trenutke za koje nismo znale i kojima se opet  želimo vratiti.

Lijepo je bilo čuti i nekoliko članica Asocijacija koje su rekle da su oduševljene  jer u Mostaru nisu bile kako kažu još „od srednje škole“, druge su iznenađene ljepotom Konjica kroz koji su samo prolazile  a i one koje su često na ovim relacijama doživjele su lijepe trenutke uz druženje .

Na povratku u Kakanj u autobusima je opet bilo veselo. Bilo je duhovitih doskočica, pjesme a pričalo se i o dojmovima s ekskurzije koje ćemo se još dugo sjećati.

Realizacija ove ekskurzije je dio plana rada Asocijacije žena SDA Kakanj koja je realizirana uz podršku Asocijacije Fatme zajedno sa drugim aktivnostima kojima je obilježena 27. godišnjica osnivanja OO SDA Kakanj. Tim povodom bilo je upriličeno i druženje žena na kojem se članicama Asocijacija obratio i općinski načelnik, Nermin Mandra i predsjednik OO SDA Kakanj, Sejad Zaimović, koji su uz čestitke povodom godišnjice OO SDA Kakanj, govorili o historijskim činjenicama vezanim za SDA ali i ulogu i značaj žene u političkom okruženju.