SDA SA PARTNERIMA FORMIRALA NOVU VEĆINU U ZDK

Miralem Galijašević sastavio novu vladu zdk

U Zenici je SDA na čelu sa Miralemom Galijašević uspjela napraviti većinu za sastavljanje nove Vlade ZDK koju čine SDA, ASDA, SBiH, HDZ i nezavisni kandidat Škaljo Omer (bivši član Nezavisnog bloka).

Galijašević je u prisustvu Rame Isaka (ASDA), Ivana Tadića (HDZ), Hašima Mujanovića (SBiH) i Omera Škalje prikupio potrebnih 18 potpisa.

Nakon niza uspješnih razgovora, SDA, SBiH, HDZ BiH, A-SDA i jedan nezavisni zastupnik potpisali su danas dokument “Programski principi djelovanja na području Zeničko-dobojskog kantona za period 2018. – 2022. godina”, čime je zvanično formirana skupštinska većina sa 18 od 35 poslanika u Skupštini ZDK.

Dokument sadrži 22 principa zajedničkog djelovanja, koji su sažeti u četiri poglavlja, i to kontinuitet stabilizacije kantona, odlučna borba protiv korupcije i nepotizma, zapošljavanje i podrška privredi, te efikasno djelovanje u svim sektorima važnim za život građana u ZDK.

Također, 18 zastupnika potpisalo je i akt kojim se rukovodstvo Skupštine ZDK obavještava da je formirana nova skupštinska većina u ZDK, a posebnim aktom zatraženo je održavanje Kluba Bošnjaka.

Nakon potpisivanja koalicionog sporazuma, slijede konkretne aktivnosti na formiranju vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, prije svega rekonstrukcija rukovodstva Skupštine i izbor skupštinskih radnih tijela, izbor delegata u Dom naroda FBiH, kandidiranje mandatara i izbor nove Vlade.

Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK, nakon potpisivanja je poručio da očekuje da će ove aktivnosti provesti ubrzanom dinamikom, kako bi se mogli posvetiti realizaciji usaglašenih principa.